NAGRADE

 

2012 – nagrada  fonda “Jelena Šantić”

Nagrada Fonda “Jelena Šantić” za 2012. godinu dodeljena je Dah Teatru – Centru za pozorišna istraživanja, za aktivnosti i za rezultate postignute u 2011, ali je jednako važno i to da su ljudi okupljeni oko Dah Teatra celokupnim svojim dvadesetogodišnjim angažmanom – umetničkim i društvenim – zaslužili ovu nagradu.
Dah Teatar je u 2011. godini proslavio 20 godina rada – festivalom i konferencijom “Prenošenje plamena”. Bio je to niz događaja kojima je na simbolički način ukazano na važnost kontinuiteta u kulturi jedne zemlje.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Jelenu Šantić i kao podsticaj povezivanju društvenih vrednosti – tolerancije i očuvanja mira – s umetničkim dostignućima. Nagrada je ustanovljena kao dvogodišnja i ovo je četvrti put kako se dodeljuje. Prethodni dobitnicu su bili: Beogradski festival igre (2006), program “Slobodna zona” Kulturnog centra Rex (2008) i Književni festival “Na pola puta” u Užicu (2010).

Nagrada je uručena 18. marta 2012. Dijani Milošević rediteljki i ko-osnivačici Dah Teatra. Tom prilikom je u prostorijama Dah Teatra organizovan kratak program za sve prijatelje Jelene Šantić i Dah Teatra.

2009 – nagrada ERSTE Fondacije za socijalnu integraciju

Internacionalni žiri ERSTE fondacije za socijalne integracije (ERSTE Foundation Social Integration Award 2009) izabrao je projekat Dah Teatra “Ne/vidljivi grad”, među 1300 projekata koji su konkurisali, za jedan od dvadeset organizacija i projekata jugoistične Evrope koji su dobili nagradu za 2009. godinu.

25. juna 2009. u Bukureštu (Rumunija) održana je svečana ceremonija dodele ove nagrade kojoj su prisustvovali glumac Jugoslav Hadžić i glumica Sanja Krsmanović Tasić.

Projekat “Ne/Vidljivi grad” dat je kao primer kao jedan od najuspešnijih projekata interkulturalnog dijaloga u 2008. godini od strane Evropskog instituta za komparativna kulturna istraživanja (ERICarts)

2008 – nagrada “Grozdanin kikot”

24. 02. 2008. godine u Pozorištu lutaka u Mostaru, dodeljena je Međunarodna nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot”.

Međunarodni žiri u sastavu: Marko Kovačević (BiH), Maria van Bakelen (Holandija), Ljubica Beljanski-Ristić (Srbija), Stig Eriksson (Norveška) i Vladimir Krušić (Hrvatska), odlučio je da pored Dijane Milošević, nagradu dobiju: Iva Gruić iz Hrvatske, Marina Katnić-Bakaršić iz Bosne i Hercegovine i Parasuram Ramamoorthi iz Indije. A specijalnu Nagradu dobila je: Međunarodna teatarska škola Jacqes Lecoq iz Francuske.

2007 – nagrada “Otto Rene Castillo”

21. maja 2007. u Njujorku (SAD) održana je svečana ceremonija dodele ove nagrade kojoj su prisustvovale rediteljke Dijana Milošević i Jadranka Andjelić, kao i glumica Maja Mitić.

Nagradu dodeljuje Kastiljo (Castillo) Teatar , koji je baziran u Njujorku, neprofitna organizacija posvećena promociji ljudskih prava i razvoja kroz korišćenje teatra. Ova nagrada je uspostavljena 1998.godine s ciljem da podrži razvoj političkog teatra u svetu.

Tokom godina umetnici kao što su Lori Anderson (Laurie Anderson), Bob Vilson (Bob Wilson), Jozef Čajkin (Joseph Chaikin) kao i grupe El teatro Kampesino (El Teatro Campesino) , Living Teatar (The Living Theatre) kao i naš Centar za kulturnu dekontaminaciju, izmedju ostalih, su takodje dobili ovu nagradu.

1997 – nagrada “Luigi Pirandello International Prize”

Čuveni reditelj Odin Teatra Euđenio Baraba podelio je svoju nagradu sa DAH Teatrom

1994

Dah Teatar dobio je nagradu za najbolju predstavu na Jugoslovenskom festivalu Novog Teatra “Malo Pozorje” za predstavu “Zenit” u režiji D. Milošević i J. Anđelić

1989

Nagrada za najbolju režiju u saradnji sa J.Anđelić za predstavu “Kod večite slavine” na Vojvođanskom pozorišnom festivalu. Nagrada za najbolju predstavu na Mladenovačkom pozorišnom festivalu, takođe, za predstavu “Kod večite slavine”