O NAMA

DAH Teatar je jedina profesionalna, eksperimentalna pozorišna trupa,
koja više od dvadeset godina traje i stvara internacionalno i u Srbiji

 

Istorija
Misija
Razvoj
2003. prostor u Marulićevoj 8
Adaptacija
Ciljevi
Nagrade
Poziv donatorima


Istorija

DAH Teatar su osnovale rediteljke Jadranka Anđelić i Dijana Milošević 1991. iz potrebe za temeljnim istraživačkim radom. Od samog osnivanja njima se pridružuje glumica Maja Mitić. 1993. godine DAH Teatar povećava svoje aktivnosti formirajući DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja sa programom sastavljenim od radionica, predavanja, seminara, gostujućih predstava i festivala. 2008. DAH Teatru se pridružuje glumica Ivana Milenović Popović.

Kada je 1991. godine počeo je rat u Jugoslaviji DAH Teatar se suočio sa suštinskim pitanjima: Kakva je odgovornost i dužnost umetnika u mračnim vremenima u vreme nasilja i ljudske patnje?" U traganju za odgovorima, grupa prekida rad na započetom projektu - "Darovi naših predaka", i posvećuje se pripremi predstave koja uspeva da ih pruži. Bila je to prva izvedena predstava DAH Teatra "Ova vavilonska pometnja", bazirana na pesmama Bertolta Brehta. Antiratna predstava koju je DAH Teatar izvodio na otvorenom prostoru u centru Beograda, u vreme kada nije bilo dozvoljeno da se rat pominje.

"Početak rada DAH Teatra, njegov krik za stvaranjem, hronološki se poklopio sa raspadom bivše Jugoslavije i opštim razaranjem koje je potom usledilo. Pozorišne rediteljke Jadranka Anđelić i Dijana Milošević, zajedno sa glumicom Majom Mitić, rešile su da se destrukciji suprotstave kreacijom, da u raspadnutom svetu stvore živi teatarski mikrokosmos."
Dubravka Knežević
("Do poslednjeg daha", SCENA br. 5/6, 1995.)

Veliki pozorišni majstori su rekli da prvi koraci jedne teatarske grupe određuju njenu sudbinu. Prva predstava je sigurno odredila sudbinu DAH Teatra, oblikujući glavne postulate njegovog delovanja. Teme kroz koje DAH Teatar iskazuje svoju poetiku ostaju povezane sa odnosom pojedinca i društva i ulogom umetnika u "mračnim vremenima".


Članovi DAH Teatra
(po abecednom redu)

Ivana Milenović Popović
glumica/koordinatorka programa/PR

Dijana Milošević
rediteljka/umetnička direktorka


Maja Vujović
glumica/direktorka produkcije


Nataša Novaković
ofis menadžerka/PR

 

Saradnici DAH Teatra:

Nemanja Ajdačić - muzičar
Milomir Dimitrijević - dizajner svetla
Nebojša Ignjatović - muzičar
Mladen Lukešević -aistent reditelja
Uglješa Majdevac - muzičar
Neša Paripović - vizuelni umetnik
Una Škandro - fotografkinja

Umetnici koji su učestvovali u radu DAH Teatra

Glumci: Vladan Avramović, Slobodan Beštić, Nenad Čolić, Varja Đukić, Jugoslav Hadžić, Aleksandra Jelić, Sanja Krsmanović Tasić, Valentina Milivojević, Alister O'loughlin, Tatjana Pajović, Mirela Pavlović, Petar Pjer Rajković, Kathy Randels, Dragan Simeunović, Zoran Vasiljević

Plesačice: Lidija Milić, Donka Torov

Muzičari : Aleksandra Stanić, Julijana Marković, Gorana ĆurguzMisija

Biti nevladina organizacija u ovoj zemlji poslednjih godina je bio veliki izazov. Članice i članovi DAH Teatra se i danas svojim radom i ponašanjem snažno suprotstavljaju ratu i nasilju.

"Razaranju i nasilju u savremenom svetu se jedino možemo suprotstaviti stvaranjem smisla" - je moto DAH Teatra i danas.

"Dah je duh, kretanje vazduha, vetar. Hermes - Merkur, bog vetrova, zvan je psihopompos - predvodnik duša, jer ih je pratio na drugi svet."
Jan Kott
("Kameni potok")

"Dah: Život; Duša; Životvorna moć; Spiritus mundi; Duhovna moć; Uzdisanje i izdisanje simbolizuju naizmenični ritam života i smrti, manifestaciju i ponovnu apsorpciju u svemiru."
Jean Campbell Cooper
(Ilustrovana enciklopedija tradicionalnih simbola)

Za stvaraoce DAH Teatra, dah takođe znači: udahnuti, skupiti snagu, istrajati, biti duhovan, zadržati toplotu stvaranja, pokret, kreaciju.


Razvoj

Rad Dah Teatra Centra za pozorišna istraživanja je okrenut ka neprestanoj razmeni znanja, iskustva i ideja među umetnicima i učesnicima iz različitih pozorišnih i nacionalnih tradicija. Centar stvara uslove za usavršavanje reditelja, glumaca i ostalih umetnika u svim pozorišnim oblastima. Centar poklanja pažnju edukaciji mladih ljudi u pravcu savremenog pozorišnog izraza i upoznaje ih sa ostalim granama umetnosti.

Aktivnosti:


Predstave
Demonstracije rada
Radionice
Predavanja
Programi za mlade
Festivali i susreti
Mreža i saradnja
Internacionalna škola
Gostovanja

Od 1993 do danas, Centar je organizovao i realizovao mnogo događaja kao što su: specifične radionice (tehnika Labana, Alexander tehnika, nasleđe Mage Magazinović, rad sa štulama, Butho, Suzuki tehnika i sl.), internacionalni festivali i susreti i gostovanja mnogih značajnih umetnika iz celog sveta (Odin Teatret-Denmark, Joshi Oida-Francuska/Japan, Shiro Daimon-Francuska/Japan, Sonia Kehler-Nemačka, Jill Greenghalgh-Velika Britanija, David Zinder-Izrael, Ron Jenkins-SAD, 7 Stages Theatre-SAD, Bond Steet Theatre-SAD, Anna Zubrzicky i Grzegorz Bral-Poljska, Stella Chiweshe-Zimbabve, Gennadi Bogdanov-Rusija, između ostalih).

Sve ovo vreme Dah Teatar gostuje širom Evrope, SAD, u Australiji i Novom Zelandu.1997. Dah Teatar je bio među nekoliko pozorišnih trupa u svetu, sa kojima je reditelj ODIN TEATRA, Euđenio Barba podelio uglednu nagradu "Luiđi Pirandelo" koju je dobio te godine.


2003. prostor u Marulićevoj 8

2003. nakon 12 godina rada, DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja je dobio na korišćenje prostor u Marulićevoj ulici br.8, u Beogradu, uz podršku i preporuke Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva prosvete Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Gradskog sekretarijata za obrazovanje.


Ciljevi

LOKALNO
Centar za pozorišna istraživanja Dah Teatra se sa svojim aktivnostima obraća publici zainteresovanoj za savremenu kulturu i to odraslima, mladima i deci. Na opštini Vračar, Centar ima za cilj da postane mesto okupljanja stanovnika opštine i grada kroz raznovrsne programe iz svih oblika scenskih delatnosti i u saradnji sa drugim umetnicima (likovnim, video, filmskim, piscima, teoretičarima i dr.)

Takođe, Centar je namenjen i različitim organizacijama i udruženjima (neformalnim inicijativama, mrežama, asocijaciji ženskih inicijativa, mirovnim organizacijama, grupama sa posebnim potrebama, manjinskim grupama...) koje u saradnji sa nama mogu ostvarivati svoje programe.

REGIONALNO / INTERNACIONALNO
Naš Centar, situiran u Beogradu, ima centralnu geografsku poziciju u regionu. Mi smo lako dostupni i naši programi su zanimljivi i pristupačni za učesnike iz regiona. Sam Centar sa dve sale i pratećim prostorijama, imaće odlične mogućnosti za odvijanje programa.

Centar ima za cilj da postane mesto susreta, umetnika, menadžera kulture, stručnjaka, različitih organizacija i inicijativa i publike svih uzrasta i pola - iz regiona i lokalne sredine kroz:

  • međusobnu saradnju i zajedničke projekte

  • gostovanja u Regionu

  • razmenu iskustva među mladim ljudima iz naše zemlje i zemalja regiona kroz zajednički rad

  • stvaranje modernog edukativnog centra za savremene umetnosti i menadžment koji daje mogućnosti praktičnog rada na konkretnim projektima

Naš cilj je trakođe da stvorimo mesto koje će biti snažna podrška našim učesnicama i učesnicima i publici u suočavanju sa problemima društva koje je u tranziciji.

Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja može da postane most imeđu našeg regiona i šire međunarodne kulturne zajednice. Dovodeći ugledne umetnike i stručnjake iz Evrope i SAD-a, Centar nudi infromacije, razmenu znanja i učenje pod povoljnim uslovima za učesnike iz regiona.

U okviru ovih ciljeva već smo pokrenuli projekte koji uključuju širi krug umetnika i menadžera u kulturi, iz našeg regiona i šire.


NAGRADE
[detaljnije...]


POZIV DONATORIMA

POZIVAMO SVE DOMAĆE I INOSTRANE ORGANIZACIJE I POJEDINCE, SPREMNE DA POMOGNU STVARANJU JEDNOG MODERNOG KULTURNOG CENTRA U BEOGRADU, DA POSTANU DONATORI PROSTORA DAH TEATRA CENTRA ZA POZORIŠNA ISTRAŽIVANJA !

Vaša donacija naravno može biti anonimna ali mi želimo da u holu teatra izgradimo zid donatora na kome će biti postavljene ploče sa imenima donatora koji su na m pomogli i koji žele da se to zna. Ploče će biti od kvalitenog materijala sa ugraviranim imenima pojedinaca ili firmi.

Javite nam se za sve dodatne informacije, objašnjenja, razgovor ili obilazak prostora !

 

 

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english