OVA VAVILONSKA POMETNJA

foto: Goran Basaric

Projekat OVA VAVILONSKA POMETNJA nastaje na osnovu montaže kreiranih glumačkih materijala i pesama B. Brehta. Ova predstava je nastala iz neophodnosti njenih stvaraoca da se odrede prema dužnosti umetnika u "mračnim vremenima". Četvoro glumaca koristeći karaktere anđela progovaraju protiv rata, nacionalizma i destrukcija.

Igraju:
Maja Mitić
Mirela Pavlović
Slobodan Beštić
Varija Đukić
Petar Rajković

Režija: Jadranka Anđelić i Dijana Milošević
Kostim: Boris Čakširan
Scena: DAH TEATAR

Moto ove predstave je:
"U mračnim vremenima, hoće li biti pevanja u mračnim vremenima?
Da, biće pevanja o mračnim vremenima." - B. Breht


"U strogo kontrolisanoj, usmerenoj i energetski nabijenoj ritualnoj igri četvoro glumaca Breht je progovorio kao naš najživlji i najsavremeniji savremenik - protiv pokolja i protiv totalitarizma... Moguća hermetičnost znakova suspregnuta je nadasve snažnim, precizno kanalisanim, čistim i svima dostupnim emocijama."
Dubravka Knežević
(PACIFIK, avgust 1992)

foto: Branko Brandajs

"...ova predstava je inicirala scensku igru koja nadilazi samu sebe i koja u poeziji - nimalo slucajno baš socijalno i politički angažovanog Bertolta Brehta, pronalazi pokriće za svoj žestok angažman u vremenu rasplamsavanja ratne histerije na tlu nekadašnje Jugoslavije."
Aleksandar Milosavljević
(Ples na ostacima sveta, Vreme, 4.12.1995)"Predstavom DAH TEATRA otkriva se istina naše loše svakodnevice, odnosno "kakvo je vreme u kome je razgovor o drveću gotovo zločin"."
Borba
(Otmenost uličnog vaspitanja, 23.7.1992)

"Posebno je bila zapažena predstava "Vavilonska pometnja" - drama bunta - protiv sveopšteg ćutanja, mržnje, ogoljenosti na nacion." - S. Dj.
(Bunt protiv zla, Novosti, 07.08.1992)

foto: Goran Basaric foto: Goran Basaric


 

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja
produkcija REX - kulturni centar B92
© 2003.

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti