INTERNACIONALNI PROJEKTI

 

Small Acts of Apocalypse (2010/2011)
Saradnja između Dijane Milosevic i Kathy Randels, Art Spot Productions (New Orleans) na predstavi Small Acts of Apocalypse

Žena/More (2010)
Saradnja glumice Maja Mitić, rediteljke Ane Furs (Anna Furse – Artistic Director of Athletes of the Heart UK ) i scenografkinje Antonele Diane (Antonella Diana – Teatret OM, Denmark) na predstavi Žena/More

Dogsbody (2008/2009)
Saradnja Dijane Milošević (rediteljke Dah Teatra) sa Jugen Teatrom (Yugen Theatre) iz San Franciska na predstavi Dogsbody. Predstava je rađena po tekstu Erika Ena u režiji Dijane Milošević. Svetska premijera predstave bila je 22. oktobra u Jerba Buena Centru za umetnost (Yerba Buena Center for the Arts)

Traženje Grada (2007)
Predstava na ruševinama Narodne biblioteke na Kosancicevom vencu.
Saradnja između DAH Teatra i fragment teatra iz Švajcarske

Projekat je izveden u saradnji sa pozorištem fragment iz Švajcarske, koje čine članovi iz Bazela, Berna i Ciriha. Ovo predstavlja nastavak saradnje između DAH Teatra i pozorišta fragment, koja je započela 2004.god, kada su članovi fragment teatra učestvovali na Internacionalnoj školi za glumce i reditelje DAH Teatra

Interplay (2004/2005)
Saradnja između New Dramatists (www.newdramatists.org) iz Njujorka i DAH Teatra Centra za pozorišna istraživanja

Dah Teatar je deo projekta koji je inicirala oranizacija New Dramatists , “kuća za umetnike i dramske pisce” iz Nju Jorka. To je projekat razmene dramskih pisaca iz SAD-a, Mađarske, Česke i Srbije. Partner u Mađarskoj je Nacionalni teatar u Budimpešti, Internacionalni pozorišni institut u Pragu i DAH Teatar u Beogradu.
Cilj projekta je da po jedan dramski pisac iz SAD-a, koga ove tri pozorišne kuće/organizacije izaberu na osnovu poslatih dramskih tekstova, dođe u tu pozorišnu kuću i sarađuje na produkciji, na jesen 2004. U drugom delu projekta, na proleće 2005, dramski pisci iz zemalja partnera, šalju svoje tekstove, preko pomenutih pozorišnih kuća. Po jedan iz svake zemlje biće izabran od strane New Dramatists za boravak u Njujorku.
Projekat je pomogao Trust for Mutual Understanding, SAD.

LOOKING INSIDE/ POGLED IZNUTRA (2002/03)
Uz podrsku Fonda za otvoreno društvo u saradnji sa Institutom za otvoreno društvo, OSI-Budimpešta
Od juna 2002 do aprila 2003 godine, Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja je bio domaćin stručnjaka u kulturi i menadžera, koji u svojim organizacijama ili institucijama žele da primene inovativne modele rada zasnovane na istraživanju kulturne prakse drugih sredina. To su bili profesionalci koji se bave kulturom I koji bi u buducnosti mogli da doprinesu znacajnim promenama u oblasti kulture I umetnosti u svojim sredinama. Rad DAH Teatar Centra za pozorisna istrazivanja su posmatrali gosti iz Azerjbedzana, Poljske, Rusije, Mongolije i Jermenije.

CIRCLES OF KNOWLEDGE- KRUGOVI ZNANJA (2002/03)
Uz podrsku Arts And Culture Network Program -OSI Budapest
Projekat se odvijao od novembra 2002. do novembra 2003. kroz seriju radionica, predavanja i susreta koji je uključio umetnike i stručnjake iz naše zemlje i regiona. Namenjen je mladim voditeljima NVO, mladim umetnicima i studentima kao i članovima grupa “Igrom protiv nasilja” sa ciljem da se informišu o organizaciji, finasiranju i načinima opstanka umetnika.

Projekat je podeljen u krugove: SEME, PUPOLJAK, CVET, BAŠTA, koji prate korake stvaranja, finasiranja i organizovanja umetnickih projekata. Projekat se bavio i umrežavanjem kao jednim od nacina povezivanja i boljeg održanja organizacija.

Predavaci iz: Danske, Mađarske, Rumunije, Srbije, SAD, Velike Britanije, Holandije.

Organizacije učesnici: REX kulturni centar, Bitef Teatar, Centar za permanentno obrazovanje, Asocijacija nezavisnih teatara iz Beograda, Mostarski Teatra Mladih, Magdalena Projekat – internacionalna mreza žena u savremnom teatru, Concept Conferense, V.Briitanija, 7 Stages Teatar, SAD.

Kraj ovog projekta je bio početak novog i razvijenijeg programa INTERNACIONALNIH STUDIJA SAVREMENIH IZVODJACKIH UMETNOSTI U 2004.

When the Angels of Heaven Saw the Daughter of Man (2000)
je projekat u kome su učestvovale glumice Sanja Krsmanović Tasić i Maja Mitić sa američkim glumcima i muzičarima. Projekat je inicirao Eric Ehn, pisac iz Los Anđelesa (SAD), a u produkciji University Mainstage Theatre, Ajova. Knjiga Postanja je bila polazište za ovaj projekat koji je opisan kao “ljubavna priča na spiritualnom nivou”.

Predeo sećanja (2000) u režiji Jadranke Andelić. Intenacionali projekat koji je uključivao španske, italijanske i naše umetnike, bavio se temom sećanja na ličnom ali i istorijskom planu. “Kako sećanja, posebno ona teška, da postanu energija za drugačiju budućnost?” Produkcija INFANT festivala iz Novog Sada.

Dream Station (1999) u korežiji Dijane Milošević i Geddy Aniksdal (Grenland Friteatar) iz Norveške. Projekat je specijano kreiran povodom početka novog Milenijuma i igran 31. decembra 1999. u Poršgrunu, Norveška sa internacionalnom grupom pozorišnih umetnika.

IGROM PROTIV NASILJA (1999/2003)
Od 1999. do 2003. Dah Teatar je vodio grupu za mlade u okviru projekta “Play Against Violence Igrom protiv nasilja” Evropske Kulturne Fondacije – programa Art For Social Change. Rezultati ovog projekta prikazani su na festivalima Pragovi (2002.) i Pretapanje (2003.) u organizaciji Asocijacije Nezavisnih Teatara (ANET) iz Beograda, koja je bila deo istog projekta.