Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti (2012/13)

Kad su diskriminisani drugi – ćutimo.

Kad se radi o nama – čudimo se ćutanju drugih.

Film „OsnaŽena“, nastao iz projekta „Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti”, govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom „putovanju“ i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o malim i velikim, ponekad kobnim, nesporazumima.

Reditelj: Elmedin Bišić (1989)

Završio je Broadcast College u Briselu.
Dobitnik nekoliko prvih nagrada, a film “Shadow”, za koji je napisao scenario, osvojio je dva prva mesta u Italiji i Kini. Do sada je uradio desetak kratkih igranih filmova od kojih su neki prikazani na internacionalnim festivalima, između ostalih u Belgiji, Italiji, Kini, Švajcarskoj, Pakistanu, Finskoj itd.

Umetnička direktorka projekta i supervizorka filma: Maja Vujović, DAH Teatar
Koordinatorka projekta za DAH Teatar: Ivana Milenović Popović

Izložba “Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene” predstavlja radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda, a u organizaciji neformalne grupe Drugarice i Drugovi. Nakon radionica i razgovora o temama kao što su rodno zasnovano nasilje, trgovina ljudima, prikaz žene u medijima, bezbednost na internetu, mlade žene, srednjoškolke i studentkinje, razmenile su svoja iskustva i znanja koja su kasnije prenele na fotografije.

Na otvaranju izložbe, 20. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolje fotografije prema oceni stručnog žirija, koji će činiti aktivistkinje i umetnice ženskog pokreta, na čelu sa glumicom Majom Vujović iz DAH Teatra.
Nakon dodele nagrada biće prikazan dokumentarni film “OsnaŽena”, kao deo projekta na kome se i oformio tim Drugarica i Drugova.

O PROJEKTU

Cilj projekta je stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta održaće se trening sa ciljem osnaživanja mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, koji se sastoji od četirii radionice.
Radionice su besplatne!

TRENING
Trening sa ciljem osnaživanja mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, sastoji se od četiri radionice, koje će se održati u DAH Teatru, Beograd:

1. UMETNIČKA RADIONICA (DOKUMENTOVANJE) – 9, 10. i 11. april 2012.
2.TRENING U OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI (GENDER TRAINING) – 27. i 28. april 2012.
3. ORGANIZACIONI TRENING (FASCILITATION TRAINING) – 9. i 10. maj
4. GLAS GRAĐANA/GRAĐANKI I GRAĐANSKA AKCIJA (CVA TRAINING) – početak avgusta 2012.

Starost učesnika/učesnica radionica treba da bude od 18 do 35 godine.
Dobrodošli su mladi aktivisti/aktivistkinje, ali i mladi ljudi koji su zainteresovani da postanu aktivisti/aktivistkinje. Važan momenat je participacija muških članova, koji su zainteresovani da podrže svoje kolegenice u razotkrivanju diskrimanitvne prakse u pomenutim zemljama.

Učesnici/učesnice obavezni su da popune prijavu i napišu motivaciono pismo (vidi obrazac u prilogu), kao i da participiraju u prve tri radionice treninga.

Umetnička radionica je nezavisna od drugih i učesnici/učesnice nisu u obavezi da prisustvuju ostalim radionicama.

Partneri u realizaciji projekta su: 

Infoteka, Zenica, Bosna i Hercegovina,
Sigurna ženska kuća Podgorica, Crna Gora
World Vison, Irska, kancelarija Tuzla, Bosna i Hercegovina
DAH Teatar Beograd, Srbija

 

 

 

 

 

 

Projekat podržala Evropska unija