Umrežavanje uspomena/Networking Memories (2011/12)

Svrha projekta je stvaranje nove i održive mreže između 8 kulturnih i organizacija civilniog društva iz Bosne i Hercegovine, Italije, Kosova i Srbije (Dah Teatar) koja za cilj ima uključivanje građana u realizaciju kao i u koncepciju zajednickih aktivnosti više zemalja.

Projekat UMREŽAVANJE USPOMENA/NETWORKING MEMORIES ima za cilj istraživanje sećanja na vreme Jugoslavije među ljudima mlađe generacije koji zapravo nikada nisu ni živeli u njoj – zato su ta sećanja i osećanja, iako jaka, pozajmljena (od roditelja, porodice, škole, medija…)

Kao rezultat ovog specifičnog rada od artefakata i priča učesnika/učesnica kreiraće se svojevrsan MUZEJ SEĆANJA i pozorišna predstava.

Projekat se već realizovao u Prištini i Sarajevu, a posle Beograda završna faza će se desiti u Rimu i Trentinu iste godine.

Ciljna grupa projekta Umrežavanje sećanja su mladi (godišta od 1983. do 1990), koji imaju bilo kakva sećanja na objekte, događaje, javne nastupe, svakodnevni život u bivšoj Jugoslaviji, političke događaje i manje-više bilo šta što su čuli od starijih, a sa čim mogu lično da se povežu.
Detaljnije o radionicama

Nosilac projekta u Srbiji je DAH Teatar centar za pozorišna istraživanja.

PREDSTAVA „POZAJMLJENA SEĆANJA”
premijera 30. juna 2012. u 20 časova
u DAH Teatru

Predstava inspirisana sećanjima na Jugoslaviju, uspomenama mladih ljudi koji zapravo nisu živeli u njoj.

Igraju: Predrag Kotur, Sonja Mladenov, Slobodan Roksandić, Milica Stefanović

Prvi deo
YU TUBE

Tekst i režija: Aleksandra Urošević
Saradnik na tekstu: Jeton Neziraj
Scenografija: Ivana Lovre
Iz svakog odnosa koji ima istoriju neminovno se rađa bliskost. Čak i sukob stvara bliskost. Ovom predstavom se pitamo kuda odlazi ta bliskost posle rastanka. Uzimamo prošlost kao uzrok i sadašnjost kao posledice. Posmatramo prošlost iz sadašnje perspektive i po ko zna koji put zaključujemo – možda smo mi završili sa prošlošću ali prošlost nije završila sa nama.* U vremenu u kome se raspravlja o tome šta kome pripada, mi zaključujemo da nam bar sećanja i pravo na nostalgiju niko ne može oduzeti, ona pripada svima.
*citat iz filma Magnolija, reditelja Pola Tomasa Andersona

Drugi deo
ISPRAĆAJ

Dramaturgija i koreorežija: Sanja Krsmanović Tasić
Tekstovi glumaca i učesnika istraživanja, Muhameda Filipovića, Georgi Stardelova, grupe RITAM NEREDA, Karla Marksa, Marka Raguža, Jetona Neziraja i Sanje Krsmanović Tasić

Četvoro glumaca kroz likove Majčice Srbije, Vaskrsle Zemljekojajeimalamore,OnogkojiVeruje, I ŽrtvovanogSina prolazi ritual ISPRAĆAJA.

Šta je to što treba ispratiti, da bi se ono novo i drugačije, i možda – bolje, dočekalo? Kako izaći iz začaranog kruga našeg ukletog nasledja?Da li smo dovoljno sinova i kćeri ispratili u „boj za narod svoj“,ili u neku daleku zemlju gde je bolji život moguć?Vreme je da se spremimo za radosne dočeke ,dosta je bilo ispraćaja.

Hvala: Borisu Čakširanu, Ivoni Tomić, Ivi Musović

PARTNERI U PROJEKTU:
ARCS ARCI ,DAH TEATAR CENTAR ZA POZORIŠNA ISTRAŽIVANJA, IMAM PETLJU GARIWO,QENDRA MULTIMEDIA
Projekat je podržan od strane Evropske Unije, kroz IPA program i ERSTE Banke

MUZEJ SEĆANJA 
otvaranje 27. april  u DAH Teatru u 19 časova

izložba je otvorena od 10 do 17 časova
do 01. avgusta 2012.

Donešeni artefakti (predmeti, fotografije, objekti, itd.)  iz i u vezi sa periodom SFRJ, biće izloženi kao eksponati Muzeja Sećanja u okviru projekta Umrežena sećanja/Networking Memories

U okviru otvranja DAH Teatar će izvesti deo iz predstave “Nežno, Nežno, nežnije”

Partneri u realizaciji projekta su:

 

 

 

 

 

 

Projekat podržali: