KOD NASTASIJEVIĆA

 

Režija i dramaturgija: Dijana Milošević
Igraju: Nebojša Ignjatović, Svetomir Nastasijević, Sanja Krsmanović Tasić, Darinka Nastasijević,
Ivana Milenović, Natalija Nastasijević, Maja Mitić, Slavka Nastasijević, Jugoslav Hadžić, Momčilo Nastasijević,
Zoran Vasiljević, Živorad Nastasijević
Muzika: Nebojša Ignjatović, Sanja Marković, Jugoslav Hadžić
Koreografija plesa Tamni vilajet: Sanja Krsmanović Tasić
Scenografija i video: Neša Paripović
Kostim: DAH Teatar
Izrada kostima: Seka Babić i Danilo Milosavljević
Svetlo: Radomir Stamenković
Organizator i PR: Stefan Mladenović, Ivana Damnjanović

Tektovi korišćeni u predstavi:
Momčilo Nastasijević, Uspenski, Viliam Blejk, Branka Prpa, Hazrat Inajat Kan, DAH Teatar i tekstovi sa interneta

DAH Teatar se zahvaljuje: Gordani Milošević i poslastičarnici Mali princ, Jeleni Gašić, Porodici Torov, Aleksandri Jelić, Nikoli Tasiću i Vladi Lukeševiću, Slavki Milošević, Kulturnom centru Beograda,
Muzeju rudničko-takovskog kraja

Dah Teatar se posebno zahvaljuje:
Jasmini Petrović

DAH Teatar se u svojoj novoj predstavi, KOD Nastasijevića, bavi čuvenom porodicom Nastasijević i istražuje duhovno nasleđe koje je ova porodica ostavila našoj kulturi.
Umetnički i politički kontekst između dva svetska rata pozadina je dešavanja u ovoj predstavi koja kombinuje više formi scenskog izraza. Publika prolazi, s jedne strane, kroz jedan svet koji je delimično faktografski, zasnovan na biografskim podacima iz života ove zanimljive porodice, a s druge strane , prepliće se s motivima i fantastikom iz književnog i dramskog dela Momčila Nastasijevića.
Sudar svetova, realnog i fiktivnog, publika prati kroz likove pripovedaka Momčila Nastasijevića koji se sreću sa svojim tvorcem, sluša se i izvodi muzika njegovog brata Svetomira, kompozitora, dok sestre Nastasijević otkrivaju svoje tajne i na svoj način učestvuju u stvaranju imaginarno – realnog sveta koji ih je tada okruživao u formi tradicionalne “večernje” ili soirée-a.
Predstava osvetljava umetnički i kulturni milje međuratne građanske Srbije, istovremeno projektujući jednu snažnu umetničku viziju . Rađanje, razvoj i “hibernacija” naše građanske klase i konsekvence koje proizilaze iz toga. i njihov uticaj na dalji razvoj građanske klase i građanske misli jesu neka od pitanja koja ova predstava pokreće.

Realizaciju omogućio:

Sekretarijat za kulturu grada Beograda