LEGENDA O KRAJU SVETA

 

Igraju: Sanja Krsmanović Tasić, Valentina Milivojević, Maja Mitić
Režija i scenario: Jadranka Anđelić i Dijana Milošević
Scena i kostim: Antonella Diana
Muzika: Nenad Jelić (originalne pesme), tradicionalna pesme iz Srbije, irska uspavanka
Tekstovi iz: “Kasandra” Kriste Volf, “Kuća duhova” Izabel Aljende, poezije Konstantina Kavafija i Zvonka Taria, Tibetanske knjige mrtvih, Tibetanske legende o kraju sveta i Biblije

Tri žene ostaju na ruševinama hrama – to može biti crkva bilo koje religije, biblioteka, njihov dorn ili unutrašnji prostor njih samih. One pokušavaju da kreiraju život na ruševinama, da sačuvaju i steknu znanje koje će ih voditi, uprkos preprekama. Sećaju se svoje prošlosti, tradicije, legendi i mitova raznih kultura. One podsećaju na skriveno značenje boja i gestova, pesama, plesova, one traže put da nastave Život.

Kroz tri savremene žene prelamaju se arhetipske triade iz mitologija i literature: Kasandra-Arizba-Pantezileja; tri Moire: Prošlost – Sadašnjost – Budućnost; boginje Kali-Sakti-Durga; Klara-Blanka- Alba iz “Kuće duhova”…

LEGENDA 0 KRAJU SVETA je gostovala u raznim krajevima Jugoslavije i u: Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji (Edinburški festival), Rumuniji (Međunarodni festival u Sibiu), Grčkoj i SAD (Arts Festivai Atianta 96, 7Stages Theatre).

“U jednoj enigmatski lepoj slici, one prosipaju vreće soli da bi stvorile masivni hijeroglif oko minijaturnog gradskog trga, koji u sebi ukotljava njihove dragocene fotografije. To je slika pustoši, izolacije (osame), a opet na neki način nade – iz agonije iskrsava siloviti vapaj za životom.”
– Glasgow Herald (30.08.1995)

“To je DAH Teatar koji izvodi “Legendu o kraju sveta”, egzotičnu mešavinu mitološkog pričanja bajki i primalnog dance-teatra. Mnoge od tema odslikavaju konfuziju i ludilo u bivšoj Jugoslaviji, domovini ove trupe.”
– Amber Scott (Austin American Statesman, 14.08.1996)